FB 6 Mathematik/Informatik

Wochenprogramm

Kolloquium

31.01.2018 um 17:15 Uhr in Raum 69/125

Andreas Büchter (Universität Duisburg-Essen)

Mathematische Kompetenzen beim Übergang von der Schule in die Hochschule –
Herausforderungen und Lösungsansätze

Die öffentliche Diskussion über das sichere mathematische Wissen und Können von Studienanfängerinnen und Studienanfängern in Studiengängen mit relevanten Mathematikanteilen ist in der jüngeren Vergangenheit intensiv und teilweise verbittert geführt worden. Dabei scheint klar zu sein, dass das Abschlussprofil der Schule und die Eingangsprofile dieser Studiengänge keine besonders gute Passung aufweisen. Im Vortrag werden Befunde zum Übergang von der Schule in die Hochschule und mögliche Unterstützungsmaßnahmen für (angehende) Studierende in der Studieneingangsphase vorgestellt und diskutiert.

Oberseminar Angewandte Analysis

Oberseminar Stochastik

01.02.2017 um 14:00 Uhr in Raum 32/131

Benedikt Jahnel (WIAS Berlin)

Continuum percolation for Cox point processes

Abstract: I will present results on continuum percolation for Cox point processes, that is, Poisson point processes driven by random intensity measures. For this, sufficient conditions for the existence of non-trivial sub- and super-critical percolation regimes based on the notion of stabilization will be exhibited. Moreover, in the talk I will discuss asymptotic expressions for the percolation probability in large connection radius, large density and coupled regimes. In some regimes, we find universality, whereas in others, a sensitive dependence on the underlying random intensity measure survives. This is joint work with Christian Hirsch (LMU Munich) and Elie Calie (Orange SA Paris).

Oberseminar Algebra

23.01.2018 um 16:15 Uhr in 69/125:

Konrad Voelkel (Universität Osnabrück)

Wonderful Completions

We will learn about (partial, equivariant) compactifications/completions, in particular for torus actions. Amongst these, there are some truly wonderful ones, called wonderful completions in the literature. Relevant to Combinatorial Hodge Theory is a wonderful completion of a hyperplane arrangement complement. This is constructed by a sequence of blowups. It can be understood by comparison with a canonical hyperplane arrangement that yields the permutahedral variety, the main subject of Huh's thesis. I will aim to keep the talk as elementary as possible (all words mentioned will be explained).

30.01.2018 um 16:15 Uhr in 69/125:

Manh Toan Nguyen (Universität Osnabrück)

TBA

Kollegseminar „Kombinatorische Strukturen in der Geometrie“

Oberseminar Topologie

23.01.2018 um 14:15 Uhr in 69/E15:

Somayeh Habibi (Institute for Research in Fundamental Sciences, Tehran, Iran)

Motives of fibrations and application to the moduli of G-Shtukas

30.01.2018 um 14:15 Uhr in 69/E15:

Bogdan Gheorghe (Wayne State University, USA)

TBA